Geschiedenis

Wie had dat ooit gedacht………..
…..van een groepje middelbare scholieren. Na het uiteenvallen van jeugdkapel “Fata Morgana” werd vanuit de schoolband van het Bredase OLV Lyceum (met één verstekeling van de Nassau aan boord) een nieuw bandje samengesteld.
De officiële oprichtingsdatum is 1 april 1982. Het werd een klein bandje, 8 muzikanten en er werd een ringbas in Eb gekocht op de antiekmarkt van Brugge.

Het eerste wapenfeit van deze 8 ‘angry young man’was het winnen van het Ginnekens Jeugdkapellen Festival in 1983. Dat leverde gelijke een uitnodiging
op voor D’Haône Boereblaos in Eindhoven, en daar doen we nog steeds jaarlijks aan mee.
Van de Eerste contributie werd een vadsige Dodge V8gekocht, verbruik 1 op 3 (superbenzine met echt lood).Alles paste nauwkeurig in deze sloep, 8 muzikanten,
hun instrumenten en het bier. Dit concept is altijd hetuitgangspunt gebleven voor de grootte van de band.Niet meer dan 9, anders past het niet meer in het buske”.
En zo geschiedde….. Sik kwam er in 1984 bij en het werd dus 9.

Een paar jaar later……
…..waren de meeste makrele uitgevlogen naar Utrecht, Den Bosch, Antwerpen en Eindhoven om te studeren, of in elk geval net te doen alsof. De wekelijkse repetities vonden plaats in Breda bij de familie van Gurp in de bloembinderij, vaak gevolgd door een kleinbiertje en/of een shave-je. Later repeteerden we bij Beek op zolder.
En nu in ons prachtige honk bij Beek “thuis in de kelder is nog zat”. In de jaren 80 hebben de Makrele veel optredens op bijzondere lokaties gehad. Optredens met Lee Towers, André Hazes en Trio De Roadrunners (Leo, Theo en Nico) waren onvergetelijk. in 1985 werden de Makrele gevraagd om de muziek te schrijven voor
een “kroegsingle”. Het werd de carnavalsklassieker “Hoe Bosscher De Bol” waarvan de tekst werd geschreven door de onnavolgbare Wim Kerstens. Onze eigen Sik tekende voor de muziek en liet toen al zien  dat arrangeren hem in het bloed zit. Enfin, de eerste Makrele single was een feit. Sinds enkele jaren mag Sik terecht de eretitel “Kapelmeister” voeren, zeker na zijn bijdrage aan de soundtrack van de Bredase speelfilm ‘Van de Prins geen kwaad’.

Concoursen en Festivals……

…..een eerste blik op De Makrele leverde meestal een glazig kijkende jury op. “Waarom komen julle zingend op jongens?Waarom moet dat allemaal zo hard en snel?” Maar de aanhouder wint en na enkele jaren wonnen we de 1e prijs muzikaal op het Haône Boerenbloas festival in Eindhoven. Meer is niet haalbaar omdat de carnavaleske stunt die we elk jaar verzinnen meestal door niemand
wordt begrepen. We hebben inmiddels aan vele festivals in Nederland meegedaan en steeds veel plezier gehad. Enkele hoogtepunten waren de festivals van Heerenveen, Sleeuwijk, Haarsteeg, Veere en Breda.


De Jaarlijkse Makrele groepsfoto wordt altijd op Carnavalszaterdag gemaakt.
Deze is uit 1999 en is gemaakt in de tuin van het sterrenrestaurant Wolfslaar.

Sinds de oprichting van De Makrele is er steeds een onbedaarlijke drang geweest om te zingen op de meest onmogelijke momenten, en dat doen we nog steeds. ons geliefde Hertog Jan wordt te pas en te onpas van stal gehaald enluid ten gehore gebracht.
Overigens net als “Banaantje” waarvan de volledige tekst is aan te vragen via info@makrele.nl . Als u trek heeft mevrouw of vreselijke zin…..

Op reis…..
…..zijn we regelmatig geweest. al vanaf de oprichting gingen we regelmatig naar België waar onze muziek goed wordt gewaardeerd, en  niet alleen in financiële zin. Favoriete stek is altijd de boulevard in Knokke en de Handschoenmarkt in Antwerpen. Aangemoedigd door het Vlaamse avontuur hebben we in 1994 onze vleugels uitgeslagen naar Londenwaar we in het café “The Hemms” werden aangekondigd als “Dutch UUMPAAH Band”.
Een fabeltastiche reis gesponsord door een bier merk van naam. In 2001 zijn we langs de Côte d’Azur getrokken, vermomd als Small Big Band en kwamen onder andere terecht in Antibes, St. Tropez en Monaco (zie foto). Inmiddels had Snoeiii de gelederen der Makrele versterkt. Onze laatste Europese steden trip bracht ons in 2003 naar Dublin.

Door de jaren heen……
…..zijn er een aantal gebruiken en tradities ontstaan die er zelfs met een stevig stuk hout niet uit zijn te slaan. Het al eerder genoemde Hertog Jan zingen is er zo een. Een andere is het jaarlijks terugkerende Makrele repetitie weekend, altijd gehouden in het tweede of derde weekend van januari. We zonderen ons dan af in een op zijn minste twijfelachtige vakantiebungalow te Ulicoten en repeteren ons dan suf voor het komende Carnaval. Voor de dartsfans wordt in  dat weekend ook het “Makrele Embassy Darts Tournament” gehouden waar Gurk en Fes onder luid protest gedwongen worden om aan mee te doen. Dit kan de pret echter niet drukken.

Een andere traditie is die nog steeds bestaat, is dat het Carnaval gezamelijk gevierd wordt. Dit is ontstaan in 1983 toen we allemaal bij Fes en Sik thuis konden slapen. Te gast bij Ome Kees en tante
Toos, ‘s ochtends eieren en ‘s avonds eiersalade me een pilske. Zij hebben dit jarenlang met plezier voor ons gedaan, en wij denken daar daar ook met veel plezier en waardering aan terug. De jaren daarnahebben Joost, Fank en Pascal dat stokje overgenomen.

Vijfentwintig jaar betekent ook 5 en 10 jaar. Die twee lustra zijn bescheiden gevierd. Het 15 jarig bestaan werd gevierd met de introductie van ons eigen Makrele bier. Een product uit de Affligem brouwerij met de onnavolgbare naam “Makrele Memme-plens”
Pikant detail was dat nogal wat flessen spontaan ontploften. Misschien toch te scherp ingekocht….. (Voor slechts 5 oude guldens werd u de trotse eigenaar van zo’n mooie fles).Het komende 25 jarig bestaan, dat traditioneel een jaar later wordt geviert, zal mogelijk luister worden bijgezet met een nieuwe CD.

Tekst: Ed Feskens en Frans van Gurp